Waarom slechte mondkapjes goed werken

 Als je denkt aan het nut van het dragen van een mondkapje, ben je geneigd te denken aan één overdracht van het virus. Stel een kapje werkt maar zeer ten dele; het reduceert de kans op overdracht gemiddeld met 30%. Dus in 70% van de gevallen die besmet zouden zijn zonder kapjes, vindt alsnog besmetting plaats. Slechte kapjes, ze werken niet! Vals gevoel van veiligheid!

Nu maken we er voor de overzichtelijkheid een spel van, met duidelijke aparte besmettingsrondes. Als iederéén deze slechte of slecht gebruikte kapjes draagt, heb je na de eerste ronde 70% van de besmettingen die je anders zou hebben gehad. Laten we zeggen dat een ronde twee weken duurt, de incubatietijd. Wat veel mensen zich niet bedenken, is dat er daarna meer rondes volgen. Na de tweede ronde heb je nog maar 49% van de gevallen die je anders gehad zou hebben: 0,7 maal 0,7. Na de derde: 49% maal nog eens 0,7 is 34%. Dit is exponentiële krimp. Na zeven rondes, veertien weken, heb je nog maar 8% van de besmettingen die je zonder mondkapjes had gehad.

Dit is een rekenvoorbeeld, maar de exponentiële werking is er altijd. Bij elk percentage werking dat je aanneemt, hoort een periode waarin je onder de 10% komt. Werken de kapjes slechts voor 15%? Dan is het veertien rondes, ruim een half jaar. Werken ze voor 50%, misschien dank zij een voorlichtingscampagne en distributie door de overheid van goede kwaliteit kapjes? Dan zit je na vier rondes op 6%. Zo kunnen mondkapjes een belangrijke bijdrage leveren aan het intomen van de pandemie. Liever dan ze voor de zekerheid niet te gebruiken, moet je ze voor de zekerheid wel gebruiken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Véértig in z'n 5

Was dit uw hoedje?