Derdewereldland USA

(NRC 3-4-2008) Wij leven in het rijke Westen en dat is maar goed ook. Anders hadden we geen huis met minstens drie slaapkamers, niet in ieder van die kamers een tv en een pc, voor de deur van dat huis geen twee auto's en gingen we met die twee auto's niet drie keer per jaar naar het buitenland op vakantie.

Rijk zijn in het rijke Westen is al leuk, nog leuker is het als je een arm land bezoekt. Dan ben je nóg rijker. De levensstandaard is er lager, arbeidsloon dus ook. Dat betekent dat diensten lekker goedkoop zijn. Ik heb geloof ik in het vroegere Oost-Duitsland eens voor honderd toenmalige guldens een dag lang een taxi gehuurd. Als student at ik in Polen in restaurants als een vorst voor twee gulden. In Aziatische landen heb ik me sufgekocht aan kleding. Ga je in India wonen dan kun je een week dag en nacht een bediende hebben voor een bedrag waarvoor je in Nederland nog geen ochtendje een werkster krijgt. Ook grond is goedkoop waar men arm is. Daarom koopt iedereen tweede huizen in Tsjechië, Hongarije of Turkije. Bijna iedere Nederlandse veertiger kan zijn huis verkopen en van de overwinst en zijn spaargeld de rest van zijn leven lanterfanten in het derdewereldland van zijn voorkeur.

Bijvoorbeeld in de USA. Als je al die kenmerken van arme landen bekijkt, zijn ze immers druk bezig van toepassing te worden op de VS. Er zijn al mensen die een dagje stevig gaan winkelen in New York. Als je maar genoeg koopt verdien je de vlucht makkelijk terug. De huizen zijn zo goedkoop aan het worden dat je daar binnenkort je slag kunt slaan, bij wijze van belegging of om er op je oude dag in te gaan wonen. Ik zag een BBC-reportage over een soort vluchtelingenkamp in Californië, waar mensen wonen die geen huis meer hebben. Dat is op zichzelf al een derdewereldtafereel, maar die mensen zijn natuurlijk beschikbaar als klusjesman, schoonmaakster of inwonende (Really? Thank you Sir!) bediende. Omdat ze geen huis hoeven bekostigen kan hun arbeidsloon navenant laag zijn. Zo doe je dat als rijke weldoener.

Naarmate de dollar verder keldert wordt het allemaal nóg goedkoper. Over de dollar gesproken, in Amsterdam willen sommige wisselkantoortjes niet eens meer dollars aannemen uit angst dat ze aan het eind van de dag wéér minder waard zijn geworden. Dat kennen we verder alleen van Brazilië en Zimbabwe, dus meer derdewereldland dan dat kun je eigenlijk niet worden. Ik voorspel dat we binnen tien jaar te maken krijgen met de illegale Amerikaan. Straks peddelen ze in bootjes het water over, komen hier wonen in slooppanden en werken als fruitplukker of zwartschilder, om het verdiende geld naar het gezin in het thuisland te sturen. Je kunt daartegen zijn: zo pakken ze onze Polen hun werk en hun onderdak af. Aan de andere kant, zo werkt de vrije markt. Die concurrentiestrijd zal voor ons rijke autochtonen het leven ook thuis goedkoper en aangenamer maken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De huis-, tuin- en keukenmonteur

Véértig in z'n 5