De straalaangedreven fiets

(De Ingenieur, september 2013)

Colin Furze is stapelgek en hij gaat nog eens lelijk dood. 'Garage inventor' noemt hij zich. In zijn garage bouwt hij uitzinnige contrapties, meestal aangepaste voertuigen, die hij demonstreert op YouTube. Vaak haalt hij Guinness erbij om een record te laten noteren.

Zo maakte hij nog voordat zijn kanaal op YouTube bestond de langste motorfiets ter wereld: 14 meter en drie cm. In een van zijn eerste YouTube-filmpjes bevestigde hij een buitenboordmotor aan zichzelf en ging uit varen, slechts ondersteund door drijvers van piepschuim aan handen en voeten. Hij maakte twee jaar geleden de snelste invalidenscooter ter wereld, met behulp van de motor van een crossmotorfiets, en reed daarmee 115 kilometer per uur. Ook de snelste kinderwagen staat op zijn naam, geïnspireerd door het vaderschap: 86 km per uur.

Mens met buitenboordmotor
Snelste invalidenscooter
Snelste kinderwagen

Toen Furze onlangs een been brak, bleek hij ook op lage snelheid  uit de voeten te kunnen. Hij was ontevreden met de krukken die hij kreeg. Hij voorzag de zijne van een bidon, een iPodhouder, schijnwerpers, een geluidsssignaal voor achteruitlopen, een grijper om voorwerpen op te rapen en in damesbillen te knijpen, en zelfs een projector die video's op muren kan vertonen.

Opgevoerde krukken

Dit jaar heeft hij de pulserende straalmotor ontdekt (pulse jet, zie Wikipedia). Deze eenvoudige en onderdelenarme straalmotor is ideaal voor de garage-uitvinder en zeker voor een ongeleid projectiel als Furze. Hij heeft straalmotoren vastgeschroefd op een sneeuwruimer en op een fluitketel. Het laatste om een Engels kopje thee te maken, inderdaad, met melk.


Fluitketel met straalmotor
Sneeuwruimter met straalmotor

Zijn laatste en voorlopig meest indrukwekkende project is de straalfiets, goed voor vijf filmpjes. Het mooist is de demonstratie van de werkende fiets, een afgedankte damesfiets. De uitvinder scheurt zoals altijd extatisch schreeuwend rond, zonder valhelm of gehoorbescherming en met zijn stropdas achter zich aan wapperend. De motor spuwt meterslange vlammen en staat zichtbaar roodgloeiend vlak achter Furzes enkels. Ook blijkt de fiets bij 70 km per uur instabiel: hij vertoont een zogeheten weave, een moeilijk te temmen oscillatie van links naar rechts. "Daar hadden we wat aan kunnen doen, maar ik vind het wel leuk dat het een rotfiets is," schrijft Furze laconiek bij zijn video.

Straalfiets
Straalfiets, 'Making of'


Furze is gek op spektakel en op zichzelf. Hij gebruikt zelfs de uitdrukking 'furze it up.' Hij monteert up-tempo hardrockmuziek in zijn filmpjes, die zijn straalmotoren zowat overstemt. Maar hij laat ook altijd de construcie van zijn werkstukken zien. Of die uitleg de kijker volledig in staat stelt hem na te doen mag worden betwijfeld, en gelukkig maar.

Ook de laatste video is op en top Furze. Hij organiseert een straalaangedreven barbecue - niet buiten want daar druipt de Britse regen, maar binnen in zijn garage. In oorverdovende herrie springen de hamburgers letterlijk op en neer en vliegen de ornamenten aan de muur in de fik. Smakelijk kauwend op een broodje hamburger geeft Furze toe dat dit misschien toch niet zo'n geweldig idee was.

Barbecue met straalmotor

Reacties

Populaire posts van deze blog

Véértig in z'n 5

Was dit uw hoedje?