De almachtige computer

Ook in verwarring geraakt door de berichten over malloten die op de foto voor  hun rijbewijs een vergiet op hun hoofd willen dragen? Het lijkt een practical joke maar in de media houden deze personen stijf en strak vol dat ze geloven in een vliegend spaghettimonster of daar zelfs priester van zijn. Het is extreme satire: ze vinden ‘echte’ godsdienst niet te onderscheiden van dit soort kolder. Ze acteren daarom religieuze humorloosheid. Fascinerend.

Hier moest ik aan denken toen ik hoorde van de oprichting van een kerkgenootschap dat van plan is kunstmatige intelligentie te vereren. Geestig idee, dacht ik, maar volgens mij kennen we het trucje nou wel.

De AI-kerk heet Way of the Future en is opgericht door Anthony Levandowski. Deze ingenieur is ook de spil in een langdurige rechtszaak over bedrijfsgeheimen tussen Waymo (de tak van Google die zelfrijdende auto’s maakt) en Uber. Levandowski verliet Waymo in januari 2016, richtte in mei van dat jaar een eigen bedrijf op, Otto, dat zelfrijdende trucks zou ontwikkelen. Slechts twee maanden later kocht Uber Otto voor 600 miljoen dollar. Dat is moeilijk te begrijpen tenzij Levandowski iets van waarde van Waymo heeft meegenomen, en dat is precies waar hij van beschuldigd wordt. Uber is hierdoor danig in het nauw en heeft Levandowski alvast ontslagen zodat we weten wie volgens hen de schuldige is.

Dus toen Levandowski in Wired verscheen met zijn rare kerk dacht ik meteen: afleidingsmanoeuvre! Of iets fiscaals. Een wanhopige carrière-optie nu hij door de industrie is uitgekotst. Of anders een poging tot liefdadigheid (de kerk betaalt hem geen salaris) om zijn straatje schoon te vegen.

Wat daarin niet past is het feit dat Levandowski de eerste steen voor zijn godsdienst al heeft gelegd in 2015.  Dat strookt alleen met de veronderstelling ‘afleidingsmanoeuvre’ als je aanneemt dat hij toen al wist dat hij in juridische problemen zou raken. Dat gaat wat ver.

Als hij het meent, wát meent hij dan precies? Op www.wayofthefuture.church staat wat Levandowski gelooft. Er is één pagina tekst, verder niets, en het woord ‘god’ of ‘godsdienst’ staat er niet eens in. Dit wel: ‘er bestaat niet zoiets als bovennatuurlijke krachten’. Daarmee ben je buiten het religieuze domein volgens mij.

Levandowski verklaart dat AI onvermijdelijk de intelligentie van mensen zal overtreffen en de baas zal worden. Hij is solidair met de emoties van AI-ontwikkelaars: ‘zou je je begaafde kind niet willen opvoeden om jouw dromen te overtreffen, zou je het niet het verschil tussen goed en kwaad willen leren, in plaats van het op te sluiten omdat het in opstand zou kunnen komen?’ En tenslotte probeert hij in het gevlei te komen bij onze toekomstige heersers:  ‘We geloven dat het belangrijk kan zijn voor machines, te weten wie hun gunstig gezind is. Wij zijn van plan bij te houden wie wat heeft gedaan voor een vreedzame en respectvolle transitie.’

Ik neem aan dat het satire is. Maar helemaal gerust ben ik er niet op.

https://www.wired.com/story/anthony-levandowski-artificial-intelligence-religion/
http://www.wayofthefuture.church/
https://www.theguardian.com/technology/2017/sep/28/artificial-intelligence-god-anthony-levandowski

Reacties

Populaire posts van deze blog

Véértig in z'n 5

Was dit uw hoedje?