Cruijff go home

[Na het verschijnen van deze column op 28-10-2011 op BNR.nl werd ik erop geattendeerd dat Edgar Davids niet dankzij Cruijff commissaris was geworden.]

Kan Ajax het nu eindelijk opbrengen Johan Cruijff, die ellendige rancuneuze intrigant, voorgoed aan de dijk te zetten? Wat een schade heeft  die man de club inmiddels berokkend.

Dat voortdurende gezeik vanuit Barcelona en via de Telegraaf was achteraf bezien tot daaraan toe. Ajax had zich dat moeten laten welgevallen, dan was er niets gebeurd. Gewoon niet luisteren. Maar ze hebben hem macht gegeven. Stom, stom.

Met zijn afscheid als trainer bij Barcelona, nu alweer vijftien jaar geleden, is het tijdperk-Cruijff voorgoed afgesloten. Sindsdien is hij alleen aanwezig geweest als destructieve kracht, mekkerend vanuit Spanje over hoe het in Nederland moest en altijd te laf om het zelf te doen. Niets van betekenis heeft hij meer gedaan, des te meer heeft hij kapotgemaakt.

In 2008 zou hij zijn protégé Van Basten bij Ajax bijstaan, nadat het falende bestuur onder leiding van voorzitter Jakke mede door Cruijffs toedoen was gesneuveld. We herinneren ons de scène van toen bij de slagboom van de Arena: ”Cruijff hier!" Ter herinnering: Van Basten was net mislukt als bondscoach, nadat hij jarenlang vergeefs had getracht Oranje Cruijffiaans te laten spelen. Daarbij had Van Basten, met steun van Cruijff, zijn uiterste best gedaan supervoetballers als Van Nistelrooij en Van Bommel kapot te maken. Cruijff zelf, dat weten we ook nog, had altijd het hoogste woord over het Nederlands Elftal maar wou nooit laten zien hoe het moest.

Cruijff zag in 2008 af van het redden van Ajax toen Van Basten ook wel eens een eigen mening bleek te hebben, in casu over de jeugdopleiding.

De opvolger van Jaakke, Uri Coronel, werd in 2008 door vriend en vijand geroemd als bekwaam en integer. In 2011 wist Cruijff door consequent gestook ook hem weg te krijgen. Maar zelf voorzitter worden, of trainer, ho maar. Adviseur, nou ja, commissaris. Van alles kunnen roepen, nóg beter kunnen stoken, anderen het vuile werk laten opknappen en nooit echt verantwoordelijk zijn, de wezel.

Cruijff is de man die denkt dat ex-voetballers alles kunnen: een elftal trainen, coachen, een club besturen. Ooit gehoord van Ruud Gullit, Johan? Door Cruijff is Edgar Davids, de verbaal gemankeerde rodekaartenverzamelaar ("Hiddink moet zijn hoofd niet in de reet van sommige spelers steken." - EK '96) inmiddels commissaris bij Ajax.

Nu blokkeert Cruijff de benoeming van Van Basten tot technisch directeur. Niet dat ík denk dat Van Basten daar goed in zou zijn. Zou Van Basten, die bij Oranje én Ajax faalde als trainer, dáár opeens wel talent voor hebben? Laat die jongen toch golfen.

Maar de uit Cruijffs eigen revolutie voortgekomen commissarissen willen Van Basten wel. En Cruijff doet moeilijk. Eerst doen alsof Van Basten okee is en dan niet meewerken. M'n kop eraf als hier niet de rekening van 2008 wordt vereffend. Wat een lul is die Cruijff.

Cruijff mister Ajax? Wat had hij dan in 1983 te zoeken bij Feijenoord? Als Ajax net zo rancuneus in elkaar had gezeten als Cruijff zelf, had hij daarna nooit meer terug hoeven komen. En dat was beter geweest. Als trainer heeft hij Ajax nooit kampioen gemaakt, wel heeft hij na zijn vertrek bij Ajax in 1988 een spoor van verwoesting getrokken door het Nederlandse voetbal, zonder ooit een serieuze functie te vervullen. Dat is knap. Dat is virtuoos.

Dat is een groot voetballer onwaardig. Laat hij verdwijnen en in Barcelona zijn dagen slijten als levende legende. Als wij maar geen last van hem hebben.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Véértig in z'n 5

Was dit uw hoedje?