Piraterij niet slecht voor economie

BNR Nieuwsradio 23-12-2005

De kletskoekprijs voor december, wat zeg ik, voor het hele jaar 2005, gaat naar de BSA, de Business Software Alliance, alias de softwarepolitie. De BSA is bekend van invallen bij bedrijven die illegaal software gebruiken, en van de mening dat elk illegaal programma een omzetverlies vertegenwoordigt ten bedrage van de aanschafprijs. Dat legale software te duur is en dat de keus vaak gaat tussen een illegale Office en iets anders wat geen geld kost, dat wil de BSA niet weten.

De BSA heeft onderzoek laten doen door het bureau IDC, dat deze maand braaf de gewenste uitkomsten heeft opgehoest. IDC zegt op kosten van de BSA dat afname van de piraterij met een derde (van 30% van alle pakketten naar 20%) in Nederland 7000 banen zou opleveren, belastingopbrengsten zou verhogen met jaarlijks 1,4 miljard, en de economie met 4,7 miljard zou doen groeien.

Bovenop de foute veronderstelling over het omzetverlies doen IDC en BSA hier nog een verkeerde aanname. Die is, dat het geld dat naar softwarebedrijven vloeit door beperking van de piraterij, anders niet zou hebben bestaan. Op miraculeuze wijze wordt geld 'gegenereerd', dat door de softwaremakers meteen weer in de economie wordt gepompt en naar de belastingdienst wordt gesluisd.

Nonsens natuurlijk. Dat geld wordt nu óók uitgegeven, maar aan andere dingen. Een eenmansbedrijf met een illegale Office kan 500 euro besteden aan een goeie bureaustoel, óf natuurlijk aan een budget-pc. Zo komt het evengoed in de economie terecht, waar het werk en belastinginkomsten oplevert. En je kunt dat geld maar één keer besteden.

Nou zal ik een bekentenis doen. Nee, ik gebruik geen illegale Office. Het is de tekst van deze column, althans tot op dit punt, die ik heb gekopieerd. Van wie? Van mezelf. Ruim tweeëneenhalf jaar geleden namelijk, in april 2003, kwamen IDC en BSA met precies hetzelfde onderzoek. Het hele verhaal komt op hetzelfde neer, behalve dat er een interessant verschil zit in de getallen.

In april 2003 was de boodschap: de Nederlandse economie kan meer dan 6 miljard opstrijken en de ict-sector kan 13.000 nieuwe banen genereren als de softwarepiraterij met een kwart daalt, van 39 naar 29 procent. En nu voorspellen ze: 7000 banen erbij als de piraterij een derde daalt, van 30 naar 20 procent.

Met andere woorden: de reductie in piraterij die ze in 2003 wilden, die is er gekomen! Er is sindsdien van alles gebeurd met de werkgelegenheid in de ict-sector, van een dal in 2004 tot groot optimisme medio dit jaar, dat deze maand weer aardig lijkt te zijn afgenomen, maar in de analyses van al die ontwikkelingen noemt niemand een afname met een kwart van het illegaal gebruik van software als een factor van belang. Die heeft dus, wat ik in 2003 al had beredeneerd, hoegenaamd geen invloed.

Software kopiëren mag niet, dat is simpel. Wie gratis software wil, heeft fantastisch veel keus, want er is genoeg legale gratis software. En laat de Bsa zich nou gewoon beperken tot het bestrijden van wat niet mag, en het verdedigen van het commerciële belang van zijn leden, de softwarebedrijven. Doen alsof daarmee het algemeen belang is gediend, is alleen maar schijnheilig.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Véértig in z'n 5

Was dit uw hoedje?