Misverstanden over mondkapjes


Waarom moet trouwens bewezen worden dat #mondkapjes helpen? Als bij tennis het net 20 meter hoog wordt gemaakt, zou het dan nodig zijn aan te tonen dat de bal vaker in het net belandt? Wat mondkapjes betreft, hoe zou het in godsnaam kunnen dat ze *niet* helpen? #coronavirus’



Aldus een tweet die ik op zaterdag 2 mei plaatste. Er volgde een interessante discussie met tientallen verschillende twitteraars waarin allerlei effecten, voor- en nadelen van het dragen van mondkapjes aan de orde kwamen. Omdat waarschijnlijk niemand behalve ikzelf alle vertakkingen van deze discussie waarnam, leek het me nuttig de gedachtenwisseling samen te vatten in een artikel.


Er is veel geharrewar rond die mondkapjes. Verschillende landen stimuleren ze of stellen ze verplicht, soms onder bepaalde omstandigheden zoals in het openbaar vervoer of bij verzorgende activiteiten. In Nederland worden ze niet door de overheid gepropageerd. De argumenten om dat niet te doen zijn tegenstrijdig: 
 
1. Er zijn er te weinig en de zorg heeft ze nodig, en
2. Ze werken niet en/of ze zijn niet zinvol.

Argument 2 kan dan verder worden uitgewerkt, bijvoorbeeld: ze werken niet want ze worden vaak verkeerd gebruikt. Of: ze zijn niet zinvol omdat we toch al anderhalve meter afstand houden. Daarmee wordt het iets minder tegenstrijdig, want in de zorg gebruikt iedereen zijn kapje natuurlijk wel correct en de anderhalve meter is daar vaak geen optie. Maar het voelt toch ongemakkelijk. Waarom zijn de kapjes in andere landen wel een belangrijk element in de coronabestrijding? Wordt er in Nederland soms naar het gewenste antwoord – alle beschikbare kapjes naar de zorg – toegeredeneerd?

De gedachte achter mijn tweet was simpel: mondkapjes vormen een barrière. Waar ze ook van gemaakt zijn en hoe ze ook worden gebruikt. Het kan niet anders of zo’n barrière verlaagt de kans dat de ene persoon de andere besmet. Als iedereen kapjes gebruikt, heb je per contact zelfs twee van die barrières.

Behalve dat dat vanzelf spreekt, zijn er ook wetenschappelijke onderzoeken die dat staven. Hier zijn er twee:
Bottom line: er is een werking, en die is vooral dat een drager het virus minder verspreidt.

Toch komen hoogopgeleide personen, soms zelfs met beleidsfuncties, met tegenargumenten. Hoogleraren, vakjournalisten, beleidsmakers. Bijvoorbeeld:
1. Er komen bij hoesten en praten echt wel druppeltjes voorbij dat masker.
2. Zeker als het ding onoordeelkundig wordt gebruikt, bijvoorbeeld niet goed wordt bevestigd.
3. Mensen veranderen hun gedrag, gaan bijvoorbeeld meer naar buiten of komen dichter bij elkaar, waardoor het risico weer toeneemt.
4. Als het kapje niet vaak genoeg wordt vervangen of gewassen, wordt het zelf een bron van besmetting wanneer het bijvoorbeeld met de handen wordt aangeraakt.
5. Dat ze werken mag dan aannemelijk zijn, het is niet bewezen dat ze ziektegevallen voorkomen.

Geen daarvan ontkracht de essentie van mijn argument: je plaatst een obstakel dus dat er enige werking moet zijn, is evident.

Ad 1: wie zei dat de werking perfect moest zijn? Straks meer daarover.
Ad 2: dat sommige mensen iets verkeerd zullen doen, doet alleen af aan de werking in die gevallen. Waarschijnlijk blijft er dan toch enige werking over; in ieder geval hou je meer effect bij mensen die de kapjes correct toepassen.
Ad 3: eigenlijk hetzelfde – dit geldt alleen voor de mensen die zich riskanter gaan gedragen, niet voor de rest. Zelfs voor zulke compensatiezoekers is het niet aannemelijk dat het risico per saldo toeneemt. Je winst wordt minder. Maar bij mensen die hun gedrag niet veranderen, hou je de volledige baten. Opnieuw geen reden om van de maatregel af te zien. De vergelijkingen liggen hierbij voor het oprapen, bijvoorbeeld met veiligheidsgordels of bouwhelmen. De meeste mensen gaan daarmee niet op zoek naar meer risico. Dat een enkeling dat wel doet, maakt de beveiliging niet zinloos. De uitdrukking ‘een vals gevoel van veiligheid’ geeft zodoende een vals gevoel van onveiligheid.
Ad 4: ook hiervoor geldt dat dit nadeel er alleen kan zijn wanneer er eerst een voordeel is, namelijk dat er de nodige virusdeeltjes zijn tegengehouden. Bovendien houdt het kapje over het algemeen virus tegen dat van de drager vertrekt, als deze hoest of praat. Dan is dit geen serieus gevaar, want de veronderstelling is dat die toch al is besmet. Komt het virus van een ander, dan zal het kapje ook in dat geval de besmettingskans hebben verminderd voordat het een geringere besmettingskans introduceert. Die besmettingskans zal geringer zijn omdat het virus een aantal extra sprongen moet maken – van het kapje naar de hand naar het gezicht – en dan ook weer alleen in die gevallen die de regels slecht toepassen.
Ad 5: deze is speciaal ergerlijk. Dit is de wetenschappelijke houding: ‘Bewijs het eerst maar eens.’ Daar hebben we nu geen tijd voor. Ter herinnering: hierboven staan verwijzingen naar onderzoek dat vermindering van blootstelling laat zien. Gaan we nu op alle slakken zout leggen en eerst onderzoeken of dat ook minder ziekte betekent? Hoe zou dat moeten op een ethisch verantwoorde manier? Waar is trouwens het dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoek dat de werkzaamheid van de anderhalve meter bewijst? Waar is het onderzoek dat al die vage nadelen kwantificeert?

De nadelen die hierboven worden genoemd heten ‘tweede-ordeëffecten’. Eerst werkt het kapje, bij de meeste mensen. Dat is het eerste-ordeëffect. Pas als dat er is, kan bij sommige mensen, misschien, en dan nog in mindere mate, het nadeel zich voordoen. Dat is het tweede-ordeëffect. Dat nadeel weegt waarschijnlijk zelfs in die gevallen niet op tegen het voordeel en wordt daarmee zeker voor de hele bevolking geen doorslaggevend probleem.

Overigens heb je ook tweede-ordeëffecten die de goede kant op werken, bijvoorbeeld een psychologische werking. Mondkapjes in het straatbeeld herinneren mensen aan de pandemie en aan de voorschriften. Sommige personen zullen dan juist beter afstand houden.

Er kwam in de discussie op Twitter nog een zesde argument voorbij, of liever een vraag: hoe groot zou het effect van het dragen van mondkapjes precies zijn? Als het veel geringer is dan het effect van afstand houden, kun je het net zo goed laten.

Deze vraag valt niet precies te beantwoorden omdat er zoveel verschillende soorten kapjes zijn (zeker als er zelfgemaakte in de mix worden gegooid) en omdat inderdaad verschillende mensen ze verschillend gebruiken. Maar terwijl we ons dat zitten af te vragen, gaan mensen alweer meer de deur uit, verslapt op straat de discipline en morren ondernemers die hun zaken willen heropenen. Waarom kan in bijvoorbeeld Zuid-Korea de maatschappij gewoon doorfunctioneren, zonder lockdown maar met mondkapjes?

Het antwoord is meervoudig en er komt testen in voor, opsporen van contacten en dergelijke (en vroeg ingrijpen, maar daarvoor is het hier al te laat). Maar de kapjes hebben er ook een functie in, en die is belangrijker dan je zou denken. Als je denkt aan het nut van het dragen van een mondkapje, ben je geneigd te denken aan één overdracht van het virus. Stel een kapje werkt maar zeer ten dele; het reduceert de kans op overdracht gemiddeld met 30%. Dus in 70% van de gevallen die besmet zouden zijn zonder kapjes, vindt alsnog besmetting plaats. Slechte kapjes, ze werken niet! Vals gevoel van veiligheid!

Nu maken we er voor de overzichtelijkheid een spel van, met duidelijke aparte besmettingsrondes. Als iederéén deze slechte of slecht gebruikte kapjes draagt, heb je na de eerste ronde 70% van de besmettingen die je anders zou hebben gehad. Laten we zeggen dat een ronde twee weken duurt, de incubatietijd. Wat veel mensen zich niet bedenken, is dat er daarna meer rondes volgen. Na de tweede ronde heb je nog maar 49% van de gevallen die je anders gehad zou hebben: 0,7 maal 0,7. Na de derde: 49% maal nog eens 0,7 is 34%. Dit is exponentiële krimp. Na zeven rondes, veertien weken, heb je nog maar 8% van de besmettingen die je zonder mondkapjes had gehad.

Dit is een rekenvoorbeeld, maar de exponentiële werking is er altijd. Bij elk percentage werking dat je aanneemt, hoort een periode waarin je onder de 10% komt. Werken de kapjes slechts voor 15%? Dan is het veertien rondes, ruim een half jaar. Werken ze voor 50%, misschien dank zij een voorlichtingscampagne en distributie door de overheid van goede kwaliteit kapjes? Dan zit je na vier rondes op 6%. Zo kunnen mondkapjes een belangrijke bijdrage leveren aan het intomen van de pandemie. Liever dan ze voor de zekerheid niet te gebruiken, moet je ze voor de zekerheid wel gebruiken.

Iemand op Twitter reageerde: als een kapje dezelfde werking heeft als 5 cm extra afstand houden, doe ik dat laatste wel. Gevat, maar niemand loopt met een rolmaat over straat. Net als bij mondkapjes weten we ook van afstand houden niet precies hoe goed het werkt. Andere landen houden het op 1 meter 80 (‘six feet’) of twee meter (Duitsland), dus volgens de experts in die landen zijn wij behoorlijk gevaarlijk bezig. En voor veel mensen is het omgekeerde juist van levensbelang: als een kapje ze toestaat minder afstand te houden en hun beroep weer uit te oefenen, zullen ze er graag een dragen. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapeuten en hun klanten (bij tandartsen of klanten van kappers is dat weer wat moeilijker). Dat kan natuurlijk ook: dat je de werking van mondkapjes gebruikt om andere risicobeperkende maatregelen op te heffen, bijvoorbeeld ook die in het theater, de sport of het openbaar vervoer. Het is volkomen duidelijk dat deze branches niet rendabel kunnen draaien in een anderhalve-metereconomie.

Omdat we niet weten hoe goed kapjes werken, moeten we ze niet overhaast invoeren. Zodra je teveel maatregelen opheft, kun je de exponentiële groei van de epidemie weer terugkrijgen. Door de incubatietijd merk je dat pas als het al twee weken aan de gang is, en als het zeker twee weken kost om de groei weer tot stilstand te brengen. De voorzichtigheid die de regering hanteert is hard nodig. Maar het kan wel in kleine stapjes: beroep voor beroep, sector voor sector.

Misschien, wie weet, kan dank zij mondkapjes de economie stukje bij beetje weer worden aangezwengeld. Het is de moeite waard het te proberen.

Mijn eerder stukken over de coronacrisis:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Véértig in z'n 5

Was dit uw hoedje?